keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Islantilainen puolukkakakku joulupöytään

Jouluaaton kakkumme oli islantilainen puolukkahyytelökakku, jonka ohje on mm. täällä. Ruishiutalepohja oli kyllä hyvänmakuinen, muutoin se ei minusta poikennut kovasti muista hyytelökakuista. Päälle tein Kermaruusun ohjeilla sokerikelloja. Nyt vasta kuvaa katsoessani tajuan, että tuon kiilteen puolukkasose olisi varmasti pitänyt siivilöidä niin se olisi ollut kauniimpaa. Mutta mitäs tuosta! :-)

maanantai 20. joulukuuta 2010

Lämmintä joulua!

Mukavaa, maistuvaa ja ihanaa joulua sekä onnea uudelle vuodelle! Seuraava kakkuni on jouluaaton kakku, joka todennäköisesti on islantilainen puolukkakakku. Ensi vuonna sitten uudet ideat ja reseptit. :-)

"Jumalan on kunnia korkeudessa, maan päällä rauha ihmisillä, joilla on hyvä tahto."

lauantai 18. joulukuuta 2010

Volkswagen-kakku

Kuusi vuotta täyttävä pikkumies halusi synttärikakkuunsa ainoastaan Volkswagenin logon ja miedon maun, muutoin ei ollut kummempia toiveita. Sisällä on seitsemän munan vaalea kakkupohja ja täyttenä persikkamousse. Kostutin persikkapurkkien liemellä. Persikkamoussen tein seuraavista aineista: 4 dl vispikermaa, 400 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 prk säilykepersikoita soseena, 4 liivatelehteä ja sokeria + vaniljasokeria. Lisäksi laitoin kakkuun myös aprikoosimarmeladia antamaan vähän makeutta ja lisämakua. Kakkuun toivottiin mieluiten kermapäällistä, mutta toki logo oli pakko tehdä marsipaanista. Sininen logon pohja on marsipaania, ja valkoinen osa on sokerimassaa. Harmittaa, että siirtovaiheessa logo hieman venahti eikä ole ihan niin täsmällisen mallinen. Tässä kakussa hoksasin ensimmäisen kerran, millä pystyn välttämään marsipaanilevyn aiheuttaman kermapursotuksen värjääntymisen: teinkin päällyspursotuksen sokerikreemistä! Lisäksi pursotin kreemillä myös kakun alareunan, ja sillä estän kaiken nesteen mahdollisen valumisen lautaselle. Tätä käytän tulevaisuudessakin hyödykseni, jos kakku pitää tehdä reilusti ennen juhlia valmiiksi. Siniset lumihiutaleet ovat sokerimassaa, ja niihin on laitettu sinistä kimalletta. Olen ihastunut näihin syötäviin pieniin tähtiin, joten niitä tuli vielä kaiken kruunuksi kakun yläreunoihin.

Lämpimät onnittelut pienelle volkkarimiehelle!

tiistai 14. joulukuuta 2010

Valkoinen joulukakku

Tämä kakku lähtee huomenna työpaikalleni joululounaan jälkiruuaksi. Kakkupohja on 30 hengen suklaapohja ja sisällä on Irish coffee -täyte. Kostutus on makealla kahvilla. Päällä on sokerikreemi ja valkoinen sokerikuorrute (Dr. Oetker ja meni kuulkaa 6 pakettia!), samoin koristeet ovat sokerimassasta. Päällä on rutkasti kimalletta: ensin hopeasprayta, sitten erilaisia glittereitä ja lopulta pieniä hopeisia syötäviä tähtiä. Nyt ei puutu kimallusta! Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein ison kakun sokerimassasta ja ihan kohtuuhyvin se ison massan kauliminen onnistui. Kakun esikuvana on tämä Pienen kakkupuodin kakku, mutta siis valkohopeisena tässä tapauksessa. Osa kuvista on otettu illalla lampunvalossa, osa päivänvalossa. Hankala tämä kaamos kakkukuvien kannalta! :-)


sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Donitsi- ja muffinikakut

Lastemme serkut viettävät tänään synttäreitään ja erikoiset olivat kakkutoiveet: jättimuffini ja jättidonitsi! Monet tuskan hiet näiden kanssa vuodatin, toivottavasti ovat mieleiset ja sellaiset kuin haluttiin. Donitsikakun pohjan tein kuivakakkuvuoalla, ja sen sisällä on diplomaattikreemi ja mansikoita. Päällä ruskeaksi värjätty sokerikreemi ja marsipaani"kuorrute". M&M:t toimivat isoina nonparelleina. Muffinikakku puolestaan oli enemmänkin murheenkryyni eikä lopputulos ole ihan se mitä toivoin ja suunnittelin...sisällä on pienessä uunivuoassa tehty tumma suklaapohja ja fanipalatäyte. Päällä sokerikreemi ja sivussa raidallinen marsipaani (joka tökki, tökki ja tökki). Päälle pursotin ihan perinteisesti kermavaahtoa, kirsikka on marsipaania. Mittasuhteet eivät tässä muffinissa ihan menneet aivan nappiin, mutta toivon että saajaa miellyttää ainakin kova yritys! :-)

Onnea paljon ihanille serkuille!

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Jauhelihapasteijat perunavoitaikinaan

En oikein osaa tehdä kauniita pasteijoita, mutta nämä kuitenkin maistuvat hyvälle. Olen yhdistellyt useita reseptejä, ja tällaiseksi resepti sitten muotoutui:

Jauhelihapasteijat n. 40 kpl

perunavoitaikina:

6 kpl isoja perunoita
400 g voita
7 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

täyte:

400 g jauhelihaa
2 sipulia
3valkosipulin kynttä
mausteita (paprikaa, aromisuolaa, mustapippuria)
2 munaa keitettynä
1 dl puuroriisiä
1/2 lihaliemikuutio

Tee ensin taikina: nypi keitetyt ja jäähdytetyt perunat voin kanssa sekaisin, lisää sitten jauhot ja vesi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen tekemisen ajaksi. Ruskista jauheliha sipuleiden kanssa ja lisää mausteita makusi mukaan. Keitä puuroriisi ohjeen mukaan lihaliemikuution kanssa. Keitä kananmunat. Lisää jauhelihaan riisi ja pilkotut munat. Kauli taikinasta neliöitä ja laita täytettä sisälle. Sulje haarukalla. Voit tehdä lopputaikinasta kuvioita pasteijoiden päälle. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.